KAPADOKIJA

ISTANBUL– NEVŠEHIR – DERINKUJU– IHLARA 5 dana (4 polupansiona, smještaj u hotelu kategorije 3*) – avionom

Priča o magiji Kapadokije potpuna je samo ako se u obzir uzmu sva tri aspekta koji je definišu:prirodni, istorijski i religijski. Vulkanske erupcije i erozija su desetinama miliona godina stvarali jedinstvene pejzaže. Naziv Kapadokija na persijskom jeziku znači „zemlja lijepih konja“, a zbog svoje uloge koju je odigrala tokom ranog hrišćanstva, drugo ime joj je i „Kolevka hrišćanstva“. Ipak, ono po čemu je Kapadokija najpoznatija jesu neobične kamene skulpture, u narodu poznate kao „vilinski dimnjaci“, koje su nastale taloženjem bijelog vulkanskog pepela, poznatog kao tuf. Vajane vijekovima kišom, vjetrom i suncem ove monumentalne figure, danas su jedno od najvećih čuda prirode i jedna od nezaobilaznih turističkih destinacija u Turskoj. Tradiconalne kapadokijske kuće i golubarnici uklesani su u stijene i predstavljaju jedinstvena arhitektonska ostvarenja karakteristična za ovu regiju.

1. dan BEOGRAD – ISTANBUL – NEVŠEHIR Sastanak putnika na aerodromu „Nikola Tesla“ u 07:15h. Poletanje za Istanbul u 09:15h (let TK 1082). Slijetanje u Istanbul u 12:00h. Nastavak putovanja sa istog aerodroma za Nevšehir u 17:30 h (let TK 2008). Planirano slijetanje u Nevšehir (Kapadokija) u 18:55h. Transfer do hotela. Smeštaj u hotel. Večera. Noćenje. 2. dan NEVŠEHIR – KAPADOKIJA Doručak. Poslije doručka cjelodnevni fakultativni obilazak regije Kapadokija. Prirodne ljepote, dimnjaci, šareni baloni su pejzaži koji vas ne ostavljaju ravnodušnim. Arhitektura ovog regiona je jedinstvena u svijetu. Obilazak kreće sa zamkom Uchisar, najvišom tačkom ove regije. Nakon toga se posjeduje Goreme – muzej na otvorenom, u kome se nalazi mnoštvo manastira i crkvi, unutar kojih su freske koje datiraju iz 10 vijeka. Po završenom razgledanju, odlazak do napuštenog sela Cavusin, gdje se mogu vidjeti tradicionalne kuće unutar pećina. Nakon kraćeg odmora, posjeta dolini Pasabag i magičnim ‘’troglavim’’ dimnjacima. Zatim slijedi posjeta dolini Devrent , poznatoj i kao ‘’Dolina mašte’’, zbog kamenih formacija koje liče na životinje. Poslednja stanica su tri vilinska dimnjaka, sa svojim predivnim šeširima, koji predstavljaju simbol Kapadokije. Povratak u Nevšehir. Slobodno vrijeme. Večera. Noćenje. 3.dan NEVŠEHIR – DERINKUJU –IHLARA Doručak. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti ili mogućnost odlaska na cjelodnevni fakultativni izlet do najvećeg podzemnog grada u Turskoj Derinkuju koji se sastoji od 8 podzemnih spratova. Danas su prva 4 sprata otvorena za posjetu. Nastavak do doline Ihlara, koja je najčuvenija regija i dolina sa nekadašnjim manastirima i uklesanim crkvama u stijenama. Šetnja dolinom Ihlara. Povratak u hotel. Večera. Noćenje. 4.dan NEVŠEHIR Doručak. Fakultativni odlazak na vožnju balonom. Vožnja balonom je najefektniji način da se vidi i spozna veličanstvena panorama ove živopisne oblasti. Ovaj jedinstveni doživljaj počinje u ranim jutarnjim časovima, dok sunce još nije izašlo. Let balonom traje minimum sat vremena i turistima omogućava da vide neke delove Kapadokije koje inače ne bi mogli vidjeti sa zemlje, jer je oblast teško prohodna i dostupna. Zbog toga je pogled iz vazduha najbolji. Povratak u hotel. Mogudnost obilaska pojedinih tipičnih mjesta ove regije đžipom. Slobodno vrijeme. Večera. Noćenje. 5.dan NEVŠEHIR- BEOGRAD Doručak. Slobodno vreme do polaska na aerodrom. Transfer ka aerodromu u Nevšehiru (Kapadokija). Let za Istanbul u 14:55h (TK2005). Planirano slijetanje u Istanbul u 16:30h. Let za Beograd sa istog aerodroma u 18:45h (TK1083). Planirano slijetanje u Beograd u 19:25h.

TERMIN HOTEL CIJENA PO OSOBI DOPLATA ZA 1/1 SOBU
01.05-05.05. Hotel 3* 595 Eura 110 Eura
15.10-19.10. Hotel 3* 539 Eura 110 Eura

U CIJENU PUTOVANJA JE UKLJUČENO: ● Avio prevoz na relaciji Beograd – Istanbul – Nevšehir – Istanbul – Beograd (prevoznik Turkish Airlines) ● Aerodromske takse (oko 174 eura na dan objavljivanja programa, čiji je iznos podložan promijeni) ● Smještaj u dvokrevetnim sobama, u hotelu kategorije tri zvjezdice, na bazi 4 polupansiona ● Transferi prema programu ● Usluge vodiča ● Troškovi organizovanja putovanja

U CIJENU PUTOVANJA NIJE UKLJUČENO: ● Fakultativni izleti ● Individualni troškovi ● Međunarodno zdravstveno putno osiguranje

SMJEŠTAJ – Hotel Aden hotel Cappadocia 3*www.adenhotelcappadocia.com Hotel se nalazi u delu Nevšehira, poznatog kao Uchisar na oko 35 km od aerodroma Nevšehir. Hotel je pravljen po tradicionalnoj arhitekturi toga kraja, rađen u žutom kamenu. Hotel posjeduje bar, restoran i predivnu panoramsku terasu sa koje se pruža veličanstven pogled. Sobe su dvokrevetne, standardno opremljene, i posjeduju kupatilo, telefon i TV. Doručak i večera se služe u hotelskom restoranu po principu samoposluživanja, izbor više jela. ● Agencija zadržava pravo zamjene ovog hotela sličnim hotelom iste ili više kategorije od navedenog hotela.

FAKULTATIVNI IZLETI ● Cjelodnevni fakultativni izlet Goreme – muzej na otvorenom Cijena: 50 eura. U cijenu je uključeno: prevoz autobusom, posjeta lokalitetu, ulaznice i usluge vodiča. ● Cjelodnevni fakultativni izlet Derinkuju (podzemni grad) i Ihlara Cijena: 50 eura. U cijenu je uključeno: prevoz autobusom, pojseta lokalitetu, ulaznice i usluge vodiča. ● Fakultativni izlet let balonom Okvirna cijena od 180 do 250 eura (cijena je podložna promjeni i realizacija ovog izleta zavisi od raspoloživosti balona i vremenskih uslova) ● Prijavljivanje za fakultativne izlete (osim izleta balonom) je prilikom prijavljivanja za putovanje a plaćanje je u Turskoj, isključivo u eurima, u efektivi. Potrebno je najmanje 15 učesnika za realizaciju izleta. U slučaju manjeg broja prijavljenih izleti bi mogli da se realizuju uz korekciju cijene.