PARIZ 05.03-10.03.2020

Pariz, jedna od najlepših i najznačanijih svJetskih metropola, najposJećeniji je grad na planeti; njegovim elegantnim bulevarima i avenijama godišnje prošeta gotovo trideset miliona turista. Najpoznatiji pariski kvartovi i spomenici, deo su svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a. Uži centar Pariza koji izaziva najveće divljenje, nastao je pre 150 godina, za samo dve decenije, voljom jednog osporavanog vladara i preduzimljivošću njegovog čovjeka od povjerenja – cara Napolena III (1808 – 1873) i nepopularnog prefekta Senskog okruga (gradonačelnika) Žorža Osmana (Georges Haussmann, 1809 – 1891). Realizujući od 1852. do 1870. jedan od najvećih urbanističkih projekata u svijetu u 19. vijeku, Osman je angažovao preko pola miliona radnika koji su porušili i potpuno uklonili tri petine kuća srednjovekovnog Pariza, ostavljajući samo dvorce, palate, crkve i vrijedne građevine, koje je zatim povezao širokim bulevarima i avenijama, dodajući im nove trgove, parkove i fontane. Tada su počele da niču prelijepe pariske zgrade sa pet ili šest spratova sa mansardama i tipičnim fasadama sa visokim prozorima, dugim terasama i ukrasnim gvozdenim ogradama. Vijekovima pre ove ”velike obnove” kao i posle nje, Pariz je imao – kao i danas – izuzetnu ulogu na svim poljima, u Evropi i u svijetu. Ključni događaji iz prošlosti mnogih naroda i država zbili su se u Parizu ili su u tijesnoj vezi sa njim. Pored zaključenih sporazuma o prijateljstvu i saradnji sa mnogobrojnim gradovima na svim kontinentima, Pariz je do sada prihvatio samo jedno jedino bratimljenje – sa Rimom, 1956. godine. Kratko obrazloženje tadašnjeg gradskog veća je glasilo: “ Samo je Rim dostojan Pariza i samo je Pariz dostojan Rima”.

  1. dan (četvrtak, 5. mart 2020) BEOGRAD – PARIZ Sastanak putnika na aerodromu “Nikola Tesla” u 12:00 sati. Poletanje za Pariz u 14:10 sati (let AF 1661). Dolazak u Pariz u 16:35 sati. Polazak na panoramsko razgledanje grada autobusom: Veliki bulevari, crkva Madlena, Trg Opere, Trg Vandom, ulica Rivoli, Trg Konkord, Burbonska palata, Jelisejska polja, Trijumfalna kapija, Trg Trokadero, palata Šajo, Ajfelova kula, Marsovo polje, Vojna škola, kompleks Invalida sa velelepnom Crkvom kupole, ostrvo Site, katedrala Notr Dam… Smještaj u hotel. Slobodno popodne. Noćenje.
  2. dan (petak, 6. mart 2020) PARIZ Doručak. Poludnevna fakultativna posjeta kraljevskom dvorcu i muzeju Luvr. Započet kao vojno utvrđen-je krajem 12. veka, Luvr je postao kraljevska rezidencija krajem 14. veka. Odlike pravog raskošnog dvorca ukrašenog umetničkim djelima dobio je tokom vladavine Fransoa i u prvoj polovini 16. veka. Posle Francuske Revolucije pretvoren je u muzej. Danas, 219 godina posle ustanovljenja, ima reputaciju najslavnijeg i najbogatijeg muzeja u svijetu sa kolekcijom od oko 300.000 umetničkih predmeta koju nikada niko nije vidjeo u cijelosti. U osam odeljaka izloženo oko 35.000 eksponata, od praistorije do sredine 19. Veka. Tokom posjete Luvru videde se: temelji prvobitnog Luvra, najpoznatija skulptorska remek-dela antičkog doba “Miloska Venera” i “Nika Samotračka”, zatim galerija “Mediči” sa čuvenim Rubensovim ostvarenjima, “Mona Liza” i galerija italijanskog renesansnog slikarstva kao i galerija francuskog slikarstva 19. vijeka sa monumentalnim kompozicijama. Slobodno popodne. Noćenje.
  3. dan (subota, 7. mart 2020) PARIZ – VERSAJ – PARIZ (oko 50 km) Doručak. Poludnevni fakultativni izlet “Versajski dvorac”. Ovaj ogromni dvorski kompleks okružen prostranim parkom – sa fasadom od 570 m i oko 1840 prostorija, najvedi i najraskošniji u Evropi – izgrađen je i dograđivan po nalogu i željama Luja XIV ( 1643 – 1715) sa idejom glorifikacije Francuske i njene monarhije. “Kralj sunce” koji je, od svoje pete godine, formalno bio na prestolu 72 godine a faktički upravljao Francuskom pet i po decenija, okupljao je u Versaju vrhunske umjetnike svoga vremena koji su kontinuirano radili na proširenju i ulepšavanju dvorca i vrtova. Versajski dvorac je pretvoren u Francuski istorijski muzej (1837) i proglašen delom svetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO-a. Tokom posete obilaze se: Veliki kraljevski apartmani, Kraljičini apartmani i čuvena “Dvorana ogledala“. Povratak u Pariz. Noćenje.
  4. dan (nedelja, 8. mart 2020) PARIZ Doručak. Poludnevni fakultativni obilazak Monmartra u pratnji vodiča. Monmatr (130 m.n.v) je najviše među 11 brda i brežuljaka na kojima leži Pariz ,nalazi se na njenom severnom obodu i spada u njegove najpoznatije istorijske kvartove. Na vrhu Monmartra uzdiže se velika bijela bazilika Sakre Ker, čija su impozantna kupola i zvonik više od jednog vijeka sastavni dio siluete fran-cuske prestonice. Od sedamdesetih godina 19. veka Monmartr naseljavaju i na njegovim padinama dolaze da stvaraju veliki umetnici kao Berlioz, Hajne, Renoar, Mone, Van Gog, Tuluz Lotrek, Pikaso, Dali… pretvorivši ga u prostor nekonvencionalnog i boemskog života. Poseta bazilici, šetnja uličicama oko glavnog trga Tertr gde se mogu videti desetine slikara za svojim štafelajima, do mesta gde su se odigrali dramatični događaji tokom Pariske komune (1871). Šetnja do poznatih trgova Pigal i Blanš u podnožju brda gde se nalazi kabare “Mulen ruž” (1889), jedan od simbola nodnog života Pariza (individualni povratak u hotel). Slobodno popodne. Noćenje.
  5. dan (ponedeljak, 9. mart 2020) PARIZ Doručak. Slobodan dan za individualne obilaske. Noćenje.
  6. dan (utorak, 10. mart 2020) PARIZ – BEOGRAD Doručak. Transfer na aerodrom. Poletanje za Beograd u 11:00 sati (let AF1660). Dolazak u Beograd u 13:25 sati.

CIJENA PUTOVANJA PO OSOBI: 559 eura Doplata za jednokrevetnu sobu je 200 eura.

U CIJENU PUTOVANJA JE UKLJUČENO: prevoz avionom na relaciji Beograd – Pariz – Beograd (prevoznik Air France), aerodromske takse u Beogradu i Parizu u iznosu od 76 eUra (čiji je iznos podložan promeni), smještaj u hotelu kategorije tri zvjezdice, u dvokrevetnim sobama, pet noćenja sa doručkom, transferi autobusom na relacijama aerodrom – hotel i hotel – aerodrom u Parizu, panoramsko razgledanje Pariza, usluge vodiča i troškovi organizovanja putovanja.

U CENU PUTOVANJA NIJE UKLJUČENO: fakultativni izleti i posjete i međunarodno putno zdravstveno osiguranje, gradska taksa u iznosu od 1.88 eura po osobi i noći (plaća se na recepciji hotela), individualni troškovi.

SMEŠTAJ ● Hotel IBIS LA DEFENSE CENTRE ***, Pariz, 4 Boulevard de Neuilly, 92081 Paris, telefon: +33 4197 4040, www.ibis.com Nalazi se u srcu Defansa, savremene gradske četvrti, preko puta metro stanice Esplanade de la Defense. Hotel ima 286 nedavno renoviranih soba sa kupatilom sa fenom, telefonom, internet konekcijom (na zahtev uz doplatu), SATTV-om. Kontinentalni doručak – samoposluživanje. ● Organizator putovanja zadržava pravo zamene ovog hotela sličnim hotelom iste ili više kategorije od navedenog hotela.

FAKULTATIVNI IZLETI ● Poludnevna poseta dvorcu i muzeju Luvr. Cijena: 50 eura. U cenu je uključen dvočasovni obilazak Luvra po programu u pratnji vodiča i ulaznica. ● Poludnevni obilazak Monmartra u trajanju od oko tri sata. Cena: 25 eura. U cijenu je uključena usluga lokalnog vodiča (individualni povratak u hotel). ● Poludnevni izlet “Versaj”. Cijena: 70 eura. U cijenu je uključena usluga lokalnog vodiča (individualni povratak u hotel). ● Prijavljivanje za fakultativne izlete i posjete je prilikom prijavljivanja za putovanje, a plaćanje je u Parizu, isključivo u eurima i u efektivi. Potrebno je najmanje 15 učesnika za realizaciju ovog izleta i posjete. U slučaju manjeg broja prijavljenih, izleti bi mogli da se realizuju uz korigovanje cijene.
VAŽNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE “PARIZ” ● Potrebno je najmanje 20 putnika za realizaciju ovog putovanja. ● Uz blagovremeni upit u poslovnicama organizatora putovanja, postoji mogućnost smeštaja u jednokrevetnim sobama, uz doplatu.