ISTANBUL

DOLMABAHČE– EGIPATSKA PIJACA– TOPKAPI – AJA SOFIJA – PLAVA DŽAMIJA – KRSTARENJE BOSFOROM

4 dana (3 nodenja sa doručkom, smještaj u hotelu kategorije 4*) – avionom

ISTANBUL – jedini grad na svijetu koji se prostire na dva kontinenta, nekadašnja prestonica 3 velika carstva: Rimskog, Vizantijskog i Otomanskog. Leži na Bosforu koji odvaja evropski dio Turske od njenog azijskog dela. Prvo je bio poznat kao Vizantion, kasnije kao Konstantinopolis i konačno kao Istanbul. Ne propustite da upoznate najslavniju građevinu Aja Sofiju koju je u 6 vijeku podigao imperator Justinijan i koja je služila kao najveći hrišćanski hram na svijetu. Danas je najpoznatiji muzej u Turskoj. Uz Aja Sofiju, Top Kapi i Plavu džamiju, svakako najčuvenije među njima, i mnoge druge građevine u istorijskom jezgru grada – bedemi, džamije, crkve, trgovi, medrese i hamami – proglašeni su dijelom svjetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO-a.Istanbul godišnje privuče milione turista koji žele vidjeti njegove znamenitosti, osetiti njegov kosmopolitski duh i odličan provod koji je u ovom gradu zagarantovan.

1. dan BEOGRAD – ISTANBUL Sastanak putnika na aerodromu „Nikola Tesla“ u 11:05h. Poletanje za Istanbul u 13:05h (let JU 802). Dolazak u Istanbul u 15:45h po lokalnom vremenu. Transfer do hotel i smještaj. Odlazak na razgledanje grada pješice, Trg Taksim i okolina. Noćenje. 2. dan ISTANBUL Doručak. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti Ili mogućnost odlaska na cjelodnevni fakultativni izlet: posjeta palate Dolmabahče – poslednjeg sedišta sultana; krstarenje Bosforom i Egipatska pijaca. Palata Dolmabahče je sagrađena po nalogu Sultana Abdulmedžida I, kao simbol približavanja turske imperije Evropi pa stilom podseda na evropske dvorce, pre svega na Versaj. Sultan je preselio svoje sjedište iz Topkapi palate u ovu palatu, u kojoj je 1938. godine umro Mustafa Kemal Ataturk, osnivač moderne Turske. Krstarenje Bosforom u trajanju od oko 90 minuta je idealna prilika da se vidi grad sa mora. Obilazak se završava odlaskom na čuvenu Egipatsku pijacu, gdje se mogu vidjeti ili kupiti razni začini, čajevi, tipični suveniri. Noćenje. 3. dan ISTANBUL Doručak. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti Ili mogućnost odlaska na cjelodnfakultativni obilazak grada: Aja Sofija, Topkapi palata, Plava džamija, Hipodrom, Kapali čaršija. Aja Sofija, posebno poznata po svojoj masivnoj kupoli, je primer vizantijske arhitekture. Nekada je bila najveća hrišanska crkva na svijetu, potom je pretvorena u carsku džamiju a sada je muzej. Topkapi palata je bila glavna rezidencija svih osmanskih sultana skoro 400 godina, kada je odlučeno da se sjedište premjesti u novoizgradjenu palatu Dolmabahče. Izgradjena je po naredbi sultana Mehmeda II sa ciljem da se napravi vizantijski Konstantinopolj. Bila je srce osmanskog carstva i iz nje su vodjeni državni poslovi, a zbog svog značaja kao najboljeg primjera kompleksa palate iz osmanskog perioda, uvrštena je na listu svjetskih baština pod zaštitom UNESCO-a. Plava džamija je dobila naziv zbog 20 000 plavih pločica koji prekrivaju unutrašnjost kupole. Slobodno vrijeme. Noćenje. 4. dan ISTANBUL – BEOGRAD Doručak. Slobodno vrijeme do transfera na aerodrom. Poletanje za Beograd u 16:40h (let JU 803). Dolazak u Beograd u 17:20h.

TERMIN SOBA USLUGA  Hotel Piya Sport 4*
15.04-18.04.2020 1/2 BB 415eura
27.05-30.05.2020 1/2 BB 405eura
23.09-26.09.2020 1/2 BB 385eura

U CIJENU PUTOVANJA JE UKLJUČENO: ● Avionski prevoz na relaciji Beograd – Istanbul – Beograd (prevoznik Air Srbija) ● Aerodromske takse aerodromske takse (oko 46 eura na dan objavljivanja programa, čiji je iznos podložan promjeni ● Smještaj u hotelu kategorije četiri zvjezdice, u dvokrevetnim sobama, na bazi noćenja sa doručkom ● Transferi prema programu ● Pješačko razgledanje grada ● Usluge vodiča ● Troškovi organizovanja putovanja U CIJENU PUTOVANJA NIJE UKLJUČENO: ● Fakultativni izleti ● Ulaznice na lokalitetima i posjete ● Međunarodno zdravstveno putno osiguranje.

SMEŠTAJ ● Piya Sport Hotel 4* http://piyasporthotel.com/ Hotel se nalazi u blizini trga Bejazit, u srcu starog centra grada, na pešačkoj udaljenosti od Velikog Bazara, Aja Sofije, Plave džamije i Topkapi palate. Sobe imaju kupatilo sa fenom, SAT TV, sef, minibar i wi-fi. Doručak se služi po principu samoposluživanja, izbor više jela. ● Organizator putovanja zadržava pravo zamjene ovog hotela sličnim hotelom iste ili više kategorije od navedenog hotela.

FAKULTATIVNI IZLETI ● Cjelodnevni fakultativni izlet autobusom “Dolmabahče palata, krstarenje Bosforom i Egipatska pijaca”. Cijena: 50 eura. U cijenu je uključena ulaznica za Dolmabahče palatu, transfer, krstarenje i usluge vodiča. ● Cjelodnevni fakultativni izlet autobusom “Aja Sofija, Topkapi palata, Plava džamija, Hipodrom, Kapali čaršija”. Cena: 50 evra. U cijenu su uključene ulaznice za Aja Sofiju i Topkapi palatu i usluge vodiča. Prijavljivanje za izlete je prilikom prijavljivanja za putovanje, a plaćanje je u Istanbulu, isključivo u eurima. Potrebno je najmanje 15 prijavljenih učesnika za realizaciju ovog izleta. U slučaju manjeg broja prijavljenih, izlet bi mogao da se realizuje uz korigovanje cijene.