ISTANBUL 08.10.-13.10.2019

PROGRAM PUTOVANJA:

1. DAN (utorak) 08.10.2019. Polazak iz Prijedora u popodnevnim časovima. Vožnja kroz BiH, Hrvatsku i Srbiju sa povremenim odmorima po potrebi grupe. Nastavak vožnje – noćna vožnja kroz Bugarsku ulazak u Tursku .

2. DAN (srijeda) 09.10.2019. Dolazak u Edirne u jutarnjim satima, panoramsko razgledanje: obilazak Selimiya džamije , vrhunsko djelo osmanske arhitekture i posljednje djelo Mimar Sinana, džamija sa najvišim minaretima u Turskoj. Nastavak vožnje prema Istanbulu. Smještaj u Hotelu Ilkbal de lux 4*, u kvartu Laleli. Kvart koji se nalazi na historijskom poluotoku, a samim tim dobrom položaju i blizu svih značajnih kulturno-historijskih spomenika i jako blizu Kapali čaršiji. Nakon popodnevnog odmora, predlažemo zajednički odlazak metroom na Taksim 19:00 – 23:00. Ovo je prilika da se osjeti javni saobraćaj u Istanbulu i upozna Istanbulski metro. (Taksim je najveća shopping, turistička i zabavna četvrt poznata po velikom broju prodavnica turskih i svjetskih brendova, luksuznim hotelima, agencijama, restoranima i pubovima. Ovo je centar modernog Istanbula.)

3. DAN (četvrtak) 10.10.2019. Doručak. Šetnja i obilazak starog dijela jedinog grada u svijetu koji se prostire na dva kontinenta. Veličanstvene građevine Aya Sofya i Plava džamija, najpoznatije čaršije na svijetu Kapali Čaršija i Misir Čaršija, mistični dvorac Topkapi palata, Cisterna bazilika, Sultan Ahmed trg i mnogi drugi spomenici koje ćemo vidjeti u toku ove šetnje. Plan je obići kompletnu četvrt i pomenute građevine s vanjske strane, Hipodrom – mjesto važnih zbivanja kroz historiju, obelisci od Egipatskog, Teodosijevog, Grčkog pa njemačke Česme i Ibrahimpašine palate sa posjetom Plavoj džamiji, jednoj od najljepših i najčuvenijih džamija na svijetu, koju je izgradio sultan Ahmed u želji da njena ljepota bude veća od svih do tada izgrađenih džamija.  Dan završavamo sa posjetom velikom bazaru Kapali čaršija. Moguće je da je Kapali čaršija najpoznatija pijaca na svijetu i najveći tržni centar ove vrste. Tu se u 65 ulica nalazi oko 4000 prodavnica sa najrazličitojom robom i najprivlačnijim mirisima. Ovdje možete naći gotovo sve, ali je gotovo nemoguće obići cijelu čaršiju i vidjeti sve što je na ponudi. Povratak u hotel. Noćenje.

4. DAN (petak) 11.10.2019. Doručak. Nakon doručka (cca 10:00h) slijedi fakultativnokrstarenje Bosforom. Tjesnac koji razdvaja Evropu i Aziju, iznimnog strateškog značaja i ljepote. Pored njega su sultani gradili dvorce, a sada se tu mogu vidjeti neki od najraskošnijih vila u svijetu i veličanstveni mostovi koji spajaju dva kontinenta: Bosforski most i Fatihov most, zatim poznati istanbulski kvartovi Ortakoy i Bešiktaš, Dolmabašće palata, dio Topkapi palate, Bajazitova tvrđava i Rumeli hisar, Suleymaniya džamija, Galata toranj, Djevojačka kula i mnoge druge građevine. Dug oko 30 km Bosfor se smatra jednim od najvažnijih vodenih puteva jer su preko njega veliki dijelovi Rusije i Europe povezani sa Sredozemljem i svjetskim morima sa prometom od  50.000 brodova godišnje koji prevoze poljoprivredne i industrijske proizvode ali prije svega naftu. Nakon ture Bosforom odlazimo na Minyaturk, kako samo ime kaže, Tursku u malom, gdje su na jednom mjestu smješteni svi najznačajniji i najveći spomenici i znamenitosti Turske.

Zatim, nakon ostavljenog vremena i mogućnosti ručka u ekspres restoranu na Minyaturku gdje su solidne cijene i izbor jela, odlazak u kvart Eyup. U ovom kvartu je za vjernike najznačanija džamija u Istanbulu Eyup džamija kao i vidikovac Piere Loti. Na vidikovac se uspinje žičarom a onda nakon čaja na omiljenom mjestu žitelja Istanbula, kupovina sitnih suvenira koji su na ovom mjestu dosta povoljni.Povratak u hotel u večernjim satima. Ovakvo putovanje je lijepo završiti druženjem u prijatnom okruženju turskog restorana sa zabavnim programom i pristojnom kuhinjom. Ovdje ćete pored užitka u hrani, piću i bogatom zabavnom programu, doživjeti i jednu od najvećih atrakcija Turske i Istanbula – orjentalni ples.

5. DAN (subota) 12.10.2019. Doručak. Napuštanje hotela, U 10:00h polazak do Tržnog centra “Forum” u sklopu kojeg se nalazi I najveći Akvarijum u Istanbulu (http://www.forumistanbul.com.tr/). U 15:45 h  okupljanje grupe i u 16:00 h polazak prema BiH. Vožnja kroz Tursku i Bugarsku sa kratkim usputnim zadržavanjima radi odmora i prelazaka granice.

6. DAN (nedelja) 13.10.2019. Dolazak u Beograd u jutarnjim satima. Pauza za doručak i jutarnju kafu. Nastavak putovanja prema Hrvatskoj sa kraćim pauzama po potrebi grupe. Ulazak i vožnja kroz BiH. Dolazak kući u večernjim satima.

CIJENA ARANŽMANA: 395,00 KM

PLAĆANJE U 3 ( TRI ) RATE :

I   RATA 130,00 KM pri prijavi i rezervaciji
II  RATA 130,00 KM do 22.09.2019.
III RATA 135,00 KM po povratku, najkasnije do 01.11.2019.

ARANŽMAN OBUHVATA:
* Prijevoz klimatiziranim turističkim autobusom
* Smještaj u Istanbulu na bazi 3 noćenja s doručkom u hotelu
ILKBAL DE LUX 4* http://ilkbaldeluxehotel.com 
* Posjeta Edirne, Beogradu, Tržnom centru FORUM.
* Putničko-zdravstveno osiguranje
* Pratilac grupe i kompletna organizacija putovanja
* Bazen, sauna, parna soba, tursko kupatilo

ARANŽMAN NE OBUHVATA:
* Krstarenje Bosforom = 15,00 eur
* Posjeta Minyaturk, Eyup džamija,vidikovac Piere Loti 15,00 eur
* Eventualne ulaznice za Aja Sofiju,Topkapi, Tursko veče itd.